Felületkövető

Mechanikus felületkövető:

Marásnál, gravírozásnál sokszor elengedhetetlen segédeszköz a felületkövető.
Aki figyelte az eddigi munkáimat láthatta hogy mint téma mindíg előbukkan a “felületkövető” mint olyan.
Azt hihetné bárki hogy ez a mániám-mindíg ezt hajtogatom. Pedig nem így van.Ez a segédeszköz feltétlenűl szükséges a legtöbb gravírozási munkához, legfőbbképpen a nyákgravírozáshoz.

 

Mire jó a felületkövető:

Segítségével biztosítható az egyenletes marásmélység, függetlenűl a munkadarab felületi egyenetlenségeitől.Tökéletesen sík és párhuzamos, a munkaasztalra jól felfekvő munkadarabnál természetesen nincs szükség rá, viszont sok esetben pár tized mm egyenetlenség- hullámosság esetén már célszerű a használata. Például öntött réz ajtónévtáblák, elvetemedett lapok lemezek melyek a munkaasztalra ragasztással sem hozhatók síkba a vastagságuk miatt. Nyomtatott áramköri lapok gravírozásánál ahol rendkivül fontos az egyenletes marási vonal szélesség tartása hiszen a marás mélységének változása kúpos gravírtűvel való marás esetében a mart rézfólia szélességének változását is okozza–ez adott esetben a vezetősávok elmarását is eredményezheti.

Finommenettel állítható sárgarézből készült fej biztosítja a marótű fogásmélységének pontos beállíthatóságát és az állandó marási mélységet. Hegymenetben az egész maró felfelé tud emelkedni, völgymenetben pedig sülyedni a Z tengelyen lévőgörgős kocsi segítségével.Eddig kétféle kivitel készült, az egyik a Dremel maróra csavarozható, a másik pedig szinte bármilyen felsőmaróhoz aminek nyaka 43 mm, de ugyanez egy közgyűrűvel jó a nagy Proxonhoz is

A működés lényege: Egy mélységhatároló fejjel ellátott maró végzi a forgácsolást mindig állandó fogásmélységgel, a felület hullámosságát pedig a Z tengelyen lévő szabadon elmozduló Z tengelyre szerelt kocsi leköveti, természetesen csak bizonyos határok között.

Mélységhatároló szerkezet szétszerelt állapotban. Anyaga sárgaréz, a tű kiállása finommenettel állítható (0.5 mm-es emelkedés)
A tapintó orr lehet teflon, bakelit esetleg felpolírozott acél is, de mivel cserélhető ezért bármilyen kialakítás egyéni igény szerint is kivitelezhető.

Elkészűlt a nagy 43mm nyakméretű felsőmarókhoz való felületkövetőm is.
Elvekben hasonló a fent bemutatotthoz, de a mérete – alkatrészei jelentősen különböznek.
Az oldalán  merőlegesen kiálló csődarab lehetővé teszi porszívó csatlakozását is–ezen még dolgozni kell /nagyobb átmérő szükséges

Brushless motoros nyákmaró üzem közben. (2006.év)

A BLDC motor akár 60 000ford/percre is képes, így lehetséges vékony marókkal gravírtűkkel a nagy  munkasebesség és a finom marási  felület elérése.

A  B.L. motor fordulata folyamatosan szabályozható, nyákgravírozásnál az áramfelvétele 2-4 A. 12 V mellett. A melegedése  sajnos nem elhanyagolható, amúgy szinte az egész Z tengely hőkontaktusban van a motorral, ami elviszi a keletkezett hő java részét.
Mivel kopó alkatrésze csak a két csapágya, így remélhetőleg hosszú élettartamú lesz, bár ez ügyben még nyúznom kell hogy megtudjam.

Itt látható a  brushless motor alulnézete, a felszerelt felületkövetővel
ami igen egyszerű és olcsó kialakítású, és egyszerűen a követési távolság beállítható.
A tengelyre a gravírtűt az aluminium tengelytoldó rögzíti hernyócsavarral.
Ezt a későbbiekben valami patronos szorítású megoldásra cserélem.

..folyt köv….